Doç. Dr. Nurullah Ermiş

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Mesaj Yazın...

Uluslararası Hastalar : 00 90 544 677 35 66 - +2130675004735

Bant ile Düzeltme Yöntemi

Bant ile Düzeltme Yöntemi

SKOLYOZ TEDAVİSİNDE ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR YÖNTEM:

İPLİ SKOLYOZ AMELİYATI

ESNEKLİĞİ KAYBETMEDEN YAPILAN KAPALI FÜZYONSUZ SKOLYOZ CERRAHİSİ

 

Skolyoz hastalığı çoğunlukla gelişme çağında, hızlı boy uzaması, ergenliğe geçiş döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde erken tanı ile omurga deformitesinin ilerlemesini engellemek ve hatta düzeltmek daha kolay olmaktadır.

Özellikle gelişim çağındaki çocukların sağlığını tehdit eden Skolyoz için son dönemde yeni tedavi seçenekleri uygulanarak başarılı sonuçlar alınmaktadır. İpli (füzyonsuz) Skolyoz tedavisi son yıllarda uygulanmaya başlayan başarı oranı çok yüksek bir tedavi yöntemidir

Büyüme çağında ki çocuklarda boy uzaması ipli füzyon tedavisinde olumlu etki göstermektedir

İpli skolyoz yönteminde eğriliğin dış bükey tarafından vidalar kapalı (torakospik) yöntem ile yerleştirilir. Sonra bu vidalara bağlanan bir ip ile dış bükey taraf gerdirilerek eğrilikde bir miktar düzelme sağlanır. Dış bükey tarafa yerleştirilen ip omurga omurganın bu kısmının büyümesini yavaşlatır İp olmayan iç bükey kısım ise büyümeye devam eder ve büyüme sonunda eğrilik kendiliğinden düzelir. Bu yöntem sayesinde hastanın omurga hareketleri kısıtlanmamış olur. Kapalı yöntemde standart yöntemde ki uzun bir kesi değil, koltuk altı göğüs hizasından 3 adet 6 cm kesi ile işlem yapılır. İpli Skolyoz tedavisinde başarılı olunması için en önemli unsurlardan biri erken teşhis ve tedavidir. Özellikle erken teşhis edilen eğriliklerde ipli Skolyoz tedavisi %100 başarı sağlayabilmektedir.

  • Skolyozu olup gelişim çağında ki yani hala büyüme potansiyeli olan ve esneklik muayenesi uygun olan hastalarda uygulanabilir.
  • 10 yaş altı çocuklarda uygulanamaz.
  • Sırtta ve belde yerleşen eğriliklere uygulanabilir. Eğrilik derecesi 30 ila 60 derece arasında olabilir. Sırt eğriliği eğilme (bending) grafilerinde düzelebilir olmalıdır.
  • Bu yöntem ileri derece kifoz hastalarına uygulanamaz.

Ameliyattan hemen sonra eğrilik %80 oranında düzelmektedir. Daha sonra hastanın boyu uzadıkça eğrilik de düzelmeye devam etmektedir. Hastanın boy uzaması devam ettiği için kalan küçük eğrilikler de düzelmeye devam etmektedir. Böylelikle bu yöntem hastanın boyunun uzamasını da engellememiş oluyor. İpli Skolyoz Ameliyatında kullanılan band (ip) sayesinde hastanın boyu uzadıkça eğriliğin serbest olan omur tarafının uzamasıyla kendiliğinden düzelmeye devam etmektedir.

Ameliyat sonrası hasta istirahate alınır. Ameliyat sonrası ağrı füzyon ameliyatına göre oldukça azdır. Ertesi gün uzman fizyoterapist ve doktor eşliğinde ayağa kalkmalara başlanır. Hastaya ameliyat esnasında göğüs tüpü yerleştirilir. Göğüs tüpü kanama kontrolü yapmak ve drenajı sağlamak için hastada 2 ila 3 gün arası kalır. Göğüs tüpü çekildikten sonra, hasta 4. Gününde bez korsesi eşliğinde kendi başına ayağa kalkabilir durumda taburculuk için hazırdır. İpli skolyoz yönteminde kanama daha az olacağından kan transfüzyona gerek kalmaz.