Doç. Dr. Nurullah Ermiş

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Mesaj Yazın...

Uluslararası Hastalar : 00 90 544 677 35 66 - +2130675004735

Sırt Ağrısı

Sırt Ağrısı

Sırt Ağrısı Nedir?

Sırt bölgesi omuriliklerden oluşur vucudumuzda 12 adet omurilik vardır  ve sırt bölgesi bu omurilikler ve aralarındaki disklerden oluşur  ayrıca kaburgalar omuriliklerle birşelerek gögüs kafesimizi oluşturur. . Omurlara eklemlenmiş kaburgalar ve bunların hemen üzerinde kaslarla vücuda bağlanmış kürek kemikleri vücudumuzun üst bölgesini meydana getirir. Boynumuz ve belimiz arasında kalan ve kaburgalarımızın tam tersi istikametindeki bölge sırt diye adlandırılır.Sınırlı hareket kabiliyetine sahip bu sırt bölgesinde değişik sebeplere bağlı olarak ağrılar gelişir. Aslında değişik faktörlere bağlı olarak gelişen bu farklı karakterdeki ağrıların tamamı halk dilinde sırt ağrısı olarak bilinmektedir.

Sırt Ağrısının Belirtileri

Sırt ağrınız aniden ya da yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve ağrı çok şiddetli ya da nispeten hafif olabilir. Sırt ağrısı hayatınız günden güne zorlaştırabilir. Üstünüzü giyinmede, etrafta dolaşmada ya da uyumada zorluk çekebilirsiniz.

Çoğu kişinin ağrısı sadece sırtında olur. Bazı kişilerde ağrı bir bacağa da iner. Ağrı kasığınızda, kalçanızda ya da uyluğunuzda olabilir ya da ayağınıza doğru inebilir. Buna bir sinir sıkışması ya da hasar neden olur. Bu bazen siyatik olarak adlandırılır, çünkü bacaklarınıza doğru inen siyatik sinirlerini etkiler. Bazı uyumalar ya da karıncalanmalar hissedebilirsiniz. böyle bir durumda, doktorunuza görünmelisiniz.

Eğer kalça kısmınızda uyuşma hissediyorsanız, yürümekte zorlanıyorsanız ya da tuvalet çıktığınızda kontrolünüzü kaybediyorsanız, daima vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız. Bu semptomlar daha ciddi bir sorunun göstergesi olabilir.

Sırt Ağrısı Kimlerde Görülür?

  • Uzun süre masa başı işi yapanlarda,
  • Ayakta çalışan kasap, tezgahtar, eğilerek iş yapan şoför, tekstil işçileri,
  • Eklem romatizmaları çeken kişiler,
  • Ailesinde sırt ağrılarından şikâyetçi olanların bulunduğu kişiler,
  • Kemik erimesi bulunan orta yaş üstü ve yaşlı kimselerde sırt ağrısı diğer guruplara göre daha sık görülmektedir.

Sırt Ağrısının Oluşma Nedenleri

  • Duruş bozuklukları,
  • Oturma pozisyonundaki hatalar(çoğunlukla aşağıya kaykılarak oturmalar)
  • Eğilerek fazlaca aynı pozisyonda kalmak(bilgisayar oyunları vb aktiviteler)
  • Bir iç hastalığın yan etkilerinin sırt bölgesine yansıması,
  • Boyun bölgesinde meydana gelebilecek bir bozukluğun sırt bölgesine sirayet etmesi,
  • Eklem iltihaplanmaları,
  • Sırt eklemlerindeki dokular arası boşluklara yabancı madde birikmesi(böbreğin fonksiyon bozukluklarından kaynaklanan sorunlardan dolayı yabancı maddeler bazen eklemlere birikir)
  • Bel veya kalça kemiklerindeki şekil bozuklukları,
  • Sırt bölgesindeki kaslarda meydana gelebilecek kulunç vakaları,
  • Kemik erimesi(osteoporoz) gibi birçok etken de sırt ağrısına neden olabilecek diğer faktörlerdendir.

Sırt Ağrısında Tanı Nasıl konulur?

Teşhis, semptomlar ve fiziksel muayene ile yapılır. Şüphelenilen disk sorunlarına yönelik olarak daha doğru bilgiler sağlamak amacıyla röntgen ışınları, bilgisayarlı tomografi taraması (CT veya CAT taraması) veya magnetik rezonans görüntüleme taraması (MRI) önerilebilir.

Sırt Ağrısında Tedavi Yöntemleri

İlaç : Hafif ila orta şiddette belirtileri olan kişilere asetaminofen, aspirin ya da ibuprofen gibi ağrı kesiciler yeterli olabilir.

Sırta sıcak ya da soğuk uygulaması: Belirtilerin başlangıcını izleyen 48 saat içinde, her seferinde 5-10 dakika süreyle olmak üzere, sırtınıza soğuk su torbası (ya da buz torbası) uygulayabilirsiniz. Kırk sekiz saatten uzun süren belirtiler için, ağrıyı gidermek amacıyla bir sıcak su torbası uygulamayı ya da sıcak su banyosunu deneyebilirsiniz.

Spinal manipülasyon: Bu tedavi sadece bu konuda uzman bir kişi tarafından uygulanmalıdır ve bazı vakalarda, belirtilerin ortaya çıktığı ilk ay içinde yararlı olabilir.

Ameliyat: Bel ağrısı vakalarının çoğunluğu, ameliyata gerek olmadan tedavi edilebilmektedir. Ameliyatın en sık rastlanan gerekçesi, disk kaymasına bağlı basınç nedeniyle sinirde ve bacakta oluşan ağrıdır.